Sök
Sök
Källa: TM Konsult

Takleverans till Komatsu Forest

Taktillverkaren Lättelement i Örnsköldsvik har skrivit kontrakt med Peab om leverans av taket till skogsmaskinstillverkaren Komatsu Forests nya anläggning i Umeå.

Det handlar om 27 500 kvadratmeter takelement, en integrerad klass A ljudabsorbent, samt färdig papp från Lättelements produktionsanläggning i Örnsköldsvik. Leveransstart är i april.

– Det här är första gången vi tar hem ett stort kontrakt där det egentligen var tänkt fribärande takplåt. De tekniska förutsättningarna och prestandan på våra takelement var avgörande för att vi fick det här kontraktet så det är viktigt för oss för framtiden, säger Ulf Strinnholm, vd för Lättelement.

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner och är verksamt på alla viktiga skogsmarknader. Nu storsatsar Komatsu Forest och bygger en ny framtidssäkrad fabrik i Umeås västra utkant. Den stora anläggningen har ett stort fokus på hållbarhet och kommer att vara koldioxidneutral i sin produktion. Genom att leverera takelement bidrar Lättelement till att Komatsu Forest kan nå sina högt satta hållbarhetsmål för en koldioxidneutral produktion. Lättelements väl beprövade och lokalt producerade produkter har upp till 60 procent lägre miljöbelastning än alternativa lösningar.

Lättelement är Nordens största tillverkare av prefabricerade element för tak, väggar och bjälklag. Kunderna finns i framförallt Sverige och Norge. Takelementen kan användas till alla sorters byggnader men är särskilt lämpade där det krävs stora fria spännvidder som till exempel sport-, industri- och varuhallar samt skolbyggnader.

– Prestandan på våra takelement saknar konkurrens då de klarar upp till 20 meter i spännvidd. Samtidigt som de är lätta, starka och enkla att montera på alla typer av material. De låga u-värdena gör också att våra tak är väldigt välisolerade, säger Ulf Strinnholm.

Sedan starten 1979, med 12 anställda, har Lättelement vuxit till 130 anställda och med en omsättning på 200 miljoner kronor. Företaget har sedan starten varit lokalt ägt och den nuvarande ägargruppen, som förutom Ulf består av Liselotte Strinnholm, Jan-Erik Backman och Lars Nylund, tog över 2005.

– Framgången hade inte kommit utan vår personal. Att vi har hållit på så länge gör att vi har en stor och djup kompetens. Vi satsar mycket på att skapa trivsel och att vara en attraktiv arbetsplats, bland annat har vi ett vinstdelningssystem för våra anställda och det lokala ägandet gör att vi har nära till beslut, säger Ulf.

Inom några månader räknar företaget med att växa ytterligare, till 150 anställda. Dessutom kommer produktionen att vara igång alla veckans dagar för att klara leveranserna.

Miljömedvetna val och hållbara produkter blir allt viktigare också inom byggbranschen. Lättelements byggprodukter är CE-märkta och företaget är FSC® C143291-certifierat, vilket garanterar att det trä som används kommer från ansvarsfulla skogsbruk. Dessutom är Lättelements byggelement godkända av Svanen.

– Ur ett miljöperspektiv är det viktigt för oss att ha hållbarhetssäkrat vår produkt. Det kommer att ge oss god tillväxt även framöver. Om tio år siktar vi på att ha 300 anställda och en halv miljard i omsättning, säger Ulf Strinnholm.

För mer information: Ulf Strinnholm, vd Lättelement, 070-322 37 10

Bildkälla: TM Konsult